Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édesvizí akvárium

A tengeri és az édesvízi akváriumok között nagy a különbség. Az édesvízi medencék berendezése és gondozása lényegesen egyszerűbb, mint a tengeri akváriumoké. Az akváriumban tartott halak nagy többsége édesvízi faj. Az édesvízi akváriumok között megkülönböztetünk mérsékelt övi és trópusi medencéket. Az előbbiek szobahőmérsékleten, míg az utóbbiak 24-26 ºC hőmérsékleten üzemeltethetők.

A legismertebb akváriumtípus a társas akvárium, melyben különféle fajokhoz tartozó halakat tartunk együtt. Az ilyen akváriumokat könnyű gondozni, ha betartjuk a lényeges követelményeket. A társas akváriumnál azonban nagyon oda kell figyelni arra, hogy a különböző vízinövények, halak fény-, tápanyag-, hőmérséklet- és vízminőségigénye megközelítőleg hasonló legyen. Fontos szempont a halfajok társas viselkedése is, nehogy kárt tegyenek egymásban.

Beszerzés

Minél nagyobb az akvárium, annál könnyebb azt gondozni. A tapasztalatok szerint a nagyobb akváriumok nemcsak mutatósabbak, hanem karbantartásuk és gondozásuk is egyszerűbb, valamint esetükben könnyebb a biológiai egyensúlyt kialakítani és fenntartani. Akváriumokból bőséges a választék. Mindenki kiválaszthatja a neki legjobban megfelelő méretű és formájú medencét.

Az akvárium kialakítása

Szinte minden lakóhelyiséget otthonosabbá tehetünk egy akváriummal. Elhelyezéskor a legfőbb követelmény, hogy az alap teherbíró, sima és rázkódásmentes legyen. Az sem árt, ha van a közelben elektromos dugaszolóaljzat. Az ablak mellett nincs jó helyen! A közvetlen napfény felmelegíti a vizet és jelentős algásodást okozhat. A hőingadozások elkerülése érdekében a fűtőtest közelébe se tegyük!

A társas akváriumban az aljzatnak kettős szerepe van: rögzülhetnek benne a vízinövények, másrészt élőhelyet találhatnak maguknak a mikroorganizmusok. A 3-5 mm közötti szemnagyságú kavics az ideális, de ne legyen se szögletes, se túlságosan világos, mert a halak nem kedvelik, és szépségük is jobban érvényesül a sötét aljzaton. A kavicsot mossuk tisztára, keverjük össze vízinövénytáppal és terítsük szét az akvárium alján.

A halak élettere a víz. Éppen ezért annak megfelelő minősége legalább annyira fontos követelmény, mint a tápláléké. A csapból folyó víz tele van klórral, nehézfémekkel, melyek mérgező hatásúak a halakra. Ezért a hálózati ivóvizet kezelni kell a kereskedelemben kapható készítményekkel.

A vízinövények nemcsak díszítőelemei az akváriumnak, hanem oxigént is termelnek, valamint közreműködnek a halak anyagcseretermékeinek lebontásában. Ezenkívül a halak számára eledelül, búvó- és ikrázóhelyül szolgálnak. A vásárlásnál mindig gondoljunk arra, hogy szükségünk lesz hosszú növésű háttérnövényekre, közepes méretű fajokra az előbbiek elé, valamint alacsonyakra, melyeket legelőre fogunk elültetni. A növényeket soha ne telepítsük sűrűn egymás mellé, hiszen a halaknak mozgástérre van szükségük, másrészt a növények is növekednek, terebélyesednek. Miután már a helyükön vannak, feltölthetjük a medencét azonos hőmérsékletű és kellően előkészített vízzel.

A különféle technikai berendezések nélkül ma már aligha lehet akvarizálni. Tekintettel arra, hogy trópusi halakról van szó, folyamatosan szükségük van melegre. Erre a feladatra a legpraktikusabbak a rúdfűtők. A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk. Minden akvarista érthető óhaja, hogy akváriumának vize átlátszó és tiszta legyen. Ezt legkönnyebben a víz szűrésével és szellőztetésével lehet elérni. Különböző nagyságú és működésű készülékek kaphatók erre a célra.

Etetés

A különféle halfajoknak más és más a táplálékigénye: a növényevőké például igencsak eltér a mindenevőkétől. Azoknak a halaknak, amelyek az aljzat közelében élnek, olyan eleség kell, ami el is jut odáig. A haleleségekkel szembeni legfőbb követelmény, hogy fogyasztóik egészségesek és aktívak maradjanak, színük legyen élénk. A tökéletes táp a legfőbb biztosítéka annak, hogy az akváriumban tartott, gondozott halak egészségesek legyenek és így nekünk is örömünk teljen bennük.

Rendszeresen és lehetőleg azonos időben etessünk. A halak hamar megszokják a kialakított rendet. Ujjunkkal finoman kopogtassuk meg az akvárium üvegét, erre nyomban odasereglenek.

Gondozás

Semmi esetre sem szabad a halakat a feltöltés után azonnal beleengedni a vízbe. A kihelyezés meglehetősen kényes feladat. Hogy a sokkhatást és a megfázást elkerüljük, legalább 15-20 perces szoktatásra van szükség. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a halakat a zacskóval együtt rakjuk az akvárium vizébe. A várakozási idő leteltével beengedhetjük az új szerzeményeket az akváriumunkba.

A halfajok eléggé különböznek egymástól, ebből következik, hogy nem mindegyik viseli el a másikat. Éppen ezért kellő körültekintéssel kell azokat kiválasztanunk. Rendszerint a közeli rokonságban lévő fajok azok, amelyek egymással békességben együtt élnek. A legjobb társításnak az számít, amikor csapathalak, páros és magányos halak egyaránt jelen vannak. Így egy változatos, mozgó összkép alakul ki az akváriumban.

 

Tengeri akvárium

A tengeri akvárium kialakítása


Válassz akváriumot!

A megfelelő akvárium kiválasztása az egyik legfontosabb feladat. Érdemes alaposan körülnézni, mielőtt megvásároljuk. Mint az édesvizi akváriumnál két fő szempontot kell figyelembe venni. Az egyik a méret, a másik a típus.

Akvárium típusa

Az átlátszó műanyag akvárium előnye, hogy könnyű és olcsó. Hátránya az, hogy elszíneződhet és az évek során kialakulhatnak rajta karcolások. Ma már nem nagyon használják.
A szögvas erősítésű akváriumok hátránya, hogy a vas kioldódik a sós vízben és olyan kémiai anyagok szabadulhat fel, melyek halálosak is lehetnek a halakra nézve. Aonban az édes vízben ez nem okoz problémát. Ma a legnépszerűbb és legpraktikusabb akváriumok az üvegakváriumok, amelyek különböző alakban és méretben kaphatók.

Akvárium mérete

A nagyméretű akváriumban könnyebb a halak eredeti környezetét kialakítani. Egy tengeri akvárium legkisebb ajánlott mérete 100x50x50cm. Ezt a méretet javasoljuk annak, aki most rendez be először tengeri akváriumot.
Az akvárium lefedése
Az akvárium lefedésére fémféleség nem javasolt, mivel a fémek reakciója a sós vízzel halálos veszélyt is jelenthet a halakra nézve. Ezt elkerülendő a tetőt nem mérgező fedőfestékkel kend be, vagy használjunk üveg lefedést. Az akvárium lefedése szolgál a víz elpárolgásának és a kifröccsenésének megakadályozására.

Vízminőség

A tengeri akvárium jó vízminőségének kialakítása és fenntartása rendszeres gondozást igényel.
A következő fontos kémiai elemek optimális arányát kell kialakítani a vízben a halak betelepítése előtt.

Só, nyomelemek

A sós víz, ahogy a név is mutatja kémiai elemeket jelent a vízben. Ezeknek a kémiai anyagoknak az aránya változó lehet. A legtöbb beszerezhető sókeverék tartalmazza az összes nélkülözhetetlen nyomelemet is, ami a halaknak és más az akváriumban élő szervezeteknek szükséges. A sókeveréket csapvízzel össze kell keverni, míg a kívánt fajsúlyt el nem érjük. A sűrűségű hidrométerrel tudod mérni.
A fajsúly a víz hőmérsékletétől függően is változik. 15Co-on pédául 1.020 fajsúlyú, míg 25 Co-on 1.017 fajsúlyú a víz.
A természetes párolgással csak a víz távozik az akváriumból, így a feltöltéskor csak tiszta vízzel pótold az elpárolgott mennyiséget, különben a fajsúly megváltozik.
- Ammónia, nitrát, nitrit
A fenti kémiai anyagok mindegyike tartalmaz nitrogént ezért legfontosabb a nitrogén körforgását ellenőrzés alatt tartanod. Ezt proteinszűrővel tudod a leghatásosabban végezni.
- Kémhatás
A tiszta víz kémhatása semleges, tehát ph=7. Az ennél kevesebbet savasnak a magasabbat lúgosnak nevezzük. A tengeri akvárium ideális kémhatása 8 és 8.3 között van. A kémhatást előregyártott teszttel lehet mérni.
- Levegőztetés és szűrés
Külön-külön is kivitelezhető, de praktikusabb egy berendezéssel megoldani. A különböző árú és minőségű berendezések széles válsztéka található a szakboltokban.

Hőmérséklet ellenőrzés

A legtöbb tengeri hal számára a 24-26 C fok az optimális. A fűtést legegyszerűbb termosztáttal megoldani. A hőmérséklet ellenőrzése miatt célszerű az akváriumra hőmérőt szerelni.

Világítás

Két fő világitási módszer létezik. A hagyományos villanykörte, ami költséghatékonyabb és melegíti is az akváriumot és a sugárzó kék, ami drágább, de előnyösebb a zöldalga növekedésének. A legjobb megoldás a kétféle világítás kombinálása.

Az akvárium feltöltése

Ha az akvárium félig fel van töltve vízzel tegyük bele a sókoncentrátumot. Kapcsoljuk be a melegítőt, levegőztetetőt. Hagyjuk állni az akváriumot, hogy "beérjen" minimum 24 óráig. Utána ellenőrizzük a sűrűséget. Ha a ph is megfelelő beletehetjük a halakat.

Díszítés

A tengeri akváriumnál leginkább használatos talajanyag a korallhomok. Mivel ez meglehetősen drága, sokan alkalmaznak alsó rétegként tufát és a tetejére homokréteget.
Érdemes néhány kagylóhéjat helyezni az akváriumba, melyek kíváló búvóhelyként szolgálhatnak a halaknak. Élettelen vagy mesterséges korallokat is tehetünk díszítésként az akváriumba, amik kicsit bealgásodva az élő korall látványát nyújtják.

Ötletek a halak fényképezéséhez

Íme néhány ötlet, hogyan tudsz kedvenc halaidról gyönyörű képeket csinálni.

- Fontos, hogy megfelelő hátteret találj a fényképezendő halakhoz. A jól megkomponált képeknél nagyon fontos, hogy ne a háttér domináljon.
- Árnyékos helyen, például sziklahasadékban ne próbálkozz fényképezni, inkább várd meg míg kiúszik világosabb helyekre.
- A vaku használata mindenképpen célszerű, de próbáld a fényviszonyok miatt az akvárium közepén fényképezni a halakat. (Általában ott a legkiegyenlítettebbek a fényviszonyok.)
- Hagyd a kamerát az akvárium mellet hosszabb ideig, hogy a halak megszokják. Így nem fognak megriadni tőle.
- Légy elővigyázatos a az akvárium üvegén keresztüli fényvisszaverődéssel. Fényképezés előtt érdemes az akvárium falát megtisztítani.
- Ajánlatos számolni azzal, hogy az első próbálkozások nem biztos, hogy sikerülni fognak.
- Csinálj sok képet és légy türelmes. Biztos sikerülni fog.